Breitnerstraat 12, 5611 TV, Eindhoven

Vakbond CNV pleit ervoor dat werkgevers belastingvrij aandelen kunnen schenken aan werknemers. Dit zou jaarlijks tot een bedrag van 2000 euro moeten kunnen gebeuren. De vakbond wil deze maatregel om werknemers te helpen met de stijgende inflatie en om personeel te behouden. CNV roept de overheid op om dit fiscaal snel te regelen.

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin zijn bedrijfsaandelen aantrekkelijk als extra beloning voor werknemers. Door aandelen te ontvangen, kunnen werknemers direct profiteren van de hoge winsten die bedrijven op dit moment maken. Dit is vooral belangrijk in tijden van hoge inflatie en snel stijgende consumentenprijzen. Een aandelenpakket kan aanzienlijke extra inkomsten opleveren voor werknemers.

Op dit moment moeten werknemers belasting betalen over hun aandelen, zelfs als deze nog niet zijn uitgekeerd. De belastingdienst beschouwt aandelen namelijk als loon. Dit maakt het onaantrekkelijk om bedrijfsaandelen te kopen, vooral voor mensen met een laag inkomen. Je krijgt geen geld, maar je moet wel al belasting betalen. CNV is van mening dat dit belastingvrij moet zijn tot een bedrag van 2000 euro per jaar, voor iedereen.

De vakbond benadrukt dat aandelen ook zorgen voor financiële betrokkenheid van werknemers bij het bedrijf. Dit verhoogt de betrokkenheid en bindt medewerkers aan de organisatie, vooral in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt, aldus Fortuin.

Tegelijkertijd zouden werkgevers ook profiteren van deze maatregel. Onderzoek toont aan dat bedrijven die winstdeling, werknemersaandelen of opties aanbieden beter presteren, innovatiever zijn en een hogere productiviteit hebben. Bovendien hebben ze minder personeelsverloop en zijn werknemers tevredener.